Vinter båt

Vinterförvaring av båten – Tänk på detta

För att du ska få så lite problem som möjligt med din båt bör du tänka på olika saker inför vinterförvaring. Här följer några tips som är värt att gå igenom inför vintern och förvaring av båten.

vinteruppläggning
Planera för vinterförvaringen i god tid

Planera underhåll och båtservice

Fundera igenom och planera det underhåll du tänker göra och boka eventuell service i god tid. Det kan exempelvis vara leveranstider för reservdelar. Även upptagning, motorkonservering mm behöver oftast bokas. MST hjälper dig gärna, boka här. Ju mer du går igenom inför vintern, desto lättare blir det inför sjösättning.

Ibland kan det vara svårt att få tag i någon särskild reservdel, kanske är det möjligt att skriva ut den med 3D Skrivare? Läs mer exempel om det här.

Töm och rengör båten

För att undvika skador är det viktigt att tömma båten på så mycket vatten som möjligt. Töm tankar, slangar, etc och torka ur stående vatten som kan orsaka frysskador. Fryskonservering av motor, vattenpumpar, varmvattenberedare, toalett mm kan behöva göras.

vinteruppläggning
Det är viktigt att undvika frostskador

Töm båten på utrustning och saker som kan ta skada eller bli stulet. Mattor, dynor och textilier kan lätt få fläckar som är svåra att ta bort. Rengör båten grovt utvändigt och invändigt. Högtrycksspola skrov och drev vid upptagning. Rengör skrov och däck och torka av invändigt. Töm kyl och skafferi.

Ta hand om batterierna. Tänk på lämplig förvaring och säker underhållsladdning. Lär dig mer här!

Se äver om du har några skador och repor i gelcoaten. Det kan vara bra att slipa rent på hösten och laga på våren eftersom skadan då hinner torka ur under vinteruppläggningen.

Se över din båtförsäkring så du har ett fullgott skydd även under vinterhalvåret.

vinterförvaring
Det är viktigt att titta till båten även under vintern

Vinterförvaring och täckning

Planera vinterförvaring och pallning av båten så den står stabilt och säkert. Täck båten ordentligt och se till att allt sitter som det ska. Täckningen måste klara de laster av snö, is och stormar som förekommer under vintern. Idag är det allt vanligare med att täcka båten med krympplast. En metod som ökar och kan vara värd att undersöka . Titta till båten ofta, snö kan behövas tas bort och stöttor ses över. Om presenningen skadats kan vatten läcka in och orsaka skada.

Var rädd om din båt, snart är det en ny säsong!

vinteruppläggning
Se över din flytväst, snart är det dags för sjösättning igen!

Similar Posts