båtmotor service

Din båtmotor behöver service! Vi hjälper dig med svaren

Din båtmotor behöver servas regelbundet för att du ska få en så bekymmersfri båtsäsong som möjligt. Det är viktigt att du tar hand om din båt i förebyggande syfte så att du inte råkar ut för onödiga överraskningar. God service av båtmotor och båtens underhåll ger också ett minskat slitage som gör att motorn håller längre. Det är aldrig roligt att råka ut för oförutsedda tråkiga händelser och det finns mycket du kan göra för att undvika problem i onödan. Vi vill i den här artikeln ge exempel på de viktigaste sakerna som är bra att hålla koll på och som ger större chans att du får en fin båtsäsong.

båtmotor
Ge din båtmotor regelbunden service

Varför ska man serva en båtmotor och när?

Eftersom man vill ha en trygg och skön båtsäsong bör man serva sin motor och drev regelbundet. Vi rekommenderar att man genomgår en service årligen för att hålla motor och drev i god kondition. Även om man bara har några få timmars gångtid under en säsong är det ändå viktigt att göra servicen för att undvika korrosion och oxidering. Vid en service kan även fel upptäckas som annars kan leda till större skada eller driftstopp. Ett driftstopp behöver inte bara leda till irritation utan kan till och med innebära livsfara.

serva båtmotor
Serva båtmotorn för en skönare båtsommar

Oljebyte är viktig vid service av båtmotor

Ett oljebyte bör alltid ingå i en service och det bästa är att göra detta på hösten av flera anledningar. Bland annat för man då får bort sotpartiklar och eventuellt vatten ur oljetråget vilket ger minskad risk för korrosion och slitage.

Viktigt att byta olja regelbundet

Dokumentation vid båtmotor service

Det är alltid bra att ha sin dokumentation redo inför båtmotor service. Dokumentera därför alltid  vilken service och underhåll samt reparationer som gjorts på båten. Det är väldigt lätt att glömma när saker gjordes och bör göras igen. Skriv därför ner det som utförts och när för att undvika missar och så du vet när det är dags igen.

båtservice dokumentation
Dokumentera det underhåll du gör

Dessutom är din dokumentation bra information att ha vid en eventuell försäljning till nästa ägare. Då kan du enkelt visa vad som är gjort vilket ju kan påverka din försäljning och få den nya ägaren att känna sig trygg med sitt köp. Mer tips och råd kring köp och försäljning hittar du i klippet nedan.

Tips vid båtköp – undvik dolda fel

Vad ingår i båtmotorservice?

Vad som exakt ingår i en båtmotorservice kan variera något beroende på fabrikat, modell, inom- eller utombordare osv. men vissa moment är mer eller mindre standard. Nedan tar vi upp ett antal punkter vi alltid tycker man ska sikta på. Idag är en modern båtmotor oftast så komplicerad att många moment är svåra att utföra på egen hand. Följ alltid tillverkarens manual eller ta en diskussion med en mekaniker så att det inte blir fel.

Förslag på innehåll båtmotorservice

Anoder översyn/byte
Bränslesystem kontroll, byte bränslefilter
Bälgar och slangar kontroll
Drev/växelhusolja byte oljefilter
Drivremmar, kontroll spänning och slitage
Elsystem, kontroll av kablar och laddning
Kylsystem, kontroll/ impellerbyte
Motorolja och oljefilterbyte
Motor provkörning, kontroll växlar
Powertrim kontroll och oljenivå
Propelleraxel infettning, smörjning av nipplar
Propeller kontroll
Servo kontroll, oljenivå
Tändstift kontroll/byte
Tändsystem kontroll

båtmotorservice
Håll båtmotorn i trim

Diskutera båtservice med din servicetekniker

Diskutera gärna med din servicetekniker exakt vad som bör göras vid din båtservice, det är även viktigt att undersöka vad du får göra själv utan att påverka några fabriksgarantier. En fördel inför service är att ha tillgång till motornummer, modell och tillverkningsår för att säkerställa att det blir rätt material och reservdelar.

Sammanfattning

Genom den här artikeln hoppas vi kunna ge en bild av varför det är viktigt att underhålla och ge båten den service som är nödvändig för att slippa onödiga problem. Vi lämnar även förslag om vad som bör ingå i en årlig service av båtmotor.

service av båtmotor
Ostkustens pärla Västervik

Similar Posts