Krympplast – 5 viktiga fördelar med att täcka din båt

Den här artikeln handlar om krympplast vid båthantering. Att äga en båt är en fantastisk upplevelse, men det innebär också ansvar och omsorg för att skydda den från väder och vind. I marin miljö slits båt och utrustning i stor utsträckning så skyddet är absolut värt att tänka på! Ett effektivt sätt att göra detta är genom att täcka båten med krympplast. Denna teknik har blivit alltmer populär bland båtägare och har många fördelar. Här är fem viktiga fördelar med att täcka en båt med krympplast och en kort beskrivning av hur det går till.

Krympplast – Perfekt skydd mot väder och vind

Krympplast är en tät och hållbar plastfilm som sträcks över båten och värms upp för att skapa en tät passform. Detta skapar en vattentät barriär som skyddar båten mot regn, snö, hagel och starka vindar. Genom att förhindra att vatten och fukt tränger in minskar risken för rost, mögel och andra skador. Mer information om vinterförvaring.
Det finns olika typer av krympplast men för inplastning av båtar är polyetylen den vanligaste.

Förhindrar skador från UV-ljus

Solen kan orsaka betydande skador på båtens yta och inredning genom att bleka färger och göra plast och gummi sprött. Skyddet fungerar som ett effektivt UV-skydd, vilket förlänger båtens livslängd och minskar behovet av dyra reparationer och underhåll.

Plast och gummi är polymermaterial som bryts ner av UV-ljus genom en process som kallas fotodegradering. När dessa material utsätts för UV-strålning från solen, absorberar de energin från ljuset. Denna energi orsakar kemiska reaktioner inom polymerstrukturen. UV-ljuset bryter de starka kemiska bindningarna i plast- och gummi­molekylerna och skapar mindre och mer instabila föreningar, kallade fria radikaler.

För att minska påverkan av UV-ljus på plast och gummi används tillsatser som UV-stabilisatorer. Dessa ämnen absorberar och omvandlar UV-strålningen till oskadlig värmeenergi, vilket förhindrar eller försenar nedbrytningsprocessen och därmed förlänger livslängden på produkterna gjorda av dessa material.

krympplast

Minskar underhållsbehovet

Genom att täcka båten med krympplast minskar behovet av frekvent rengöring och polering. Båtens yta förblir ren och skyddad, vilket sparar tid och ansträngning för båtägaren. Detta gör det också enklare att hålla båten redo för användning när den behövs.

Sparar utgifter på längre sikt

Även om det kan vara en initial kostnad att täcka båten med krympplast, sparar det pengar på längre sikt genom att minska behovet av reparationer och underhåll. Dessutom kan en välskyddad båt behålla sitt värde bättre, vilket är fördelaktigt när du bestämmer dig för att sälja din båt.

Enkel installation och borttagning

Att täcka en båt med denna metod är en relativt enkel process. Först installeras ett ramverk av trä eller metall runt båten. Sedan dras krympplastfilmen över ramverket och värms upp med en värmepistol eller gasolbrännare. Detta gör att plastens yta krymper och stramar åt över ramverket och båten. När plasten krymper bildar den en tät och skyddande yta. För att kunna komma in och ur båten när plasten är monterad finns möjlighet att sätta dit en särskild öppning i plastens yta. Det är även viktigt att göra särskilda öppningar för att sörja för god ventilation. Vid avtäckning av båten kan plasten enkelt avlägsnas och återvinnas för att minska miljöpåverkan.

Täckning med krympplast – Så här går det till

Sammanfattning

Att investera i att täcka din båt med krympplast kan vara ett klokt beslut som ger många fördelar. Genom att erbjuda ett gott skydd mot väder och vind minskar du risken för skador och slitage vilket också förlänger båtens livslängd för en rimlig kostnad och på ett relativt enkelt sätt. På våren blir arbetet betydligt lättare och mindre krävande inför sommarsäsongen. Det sparar inte bara pengar i det långa loppet utan ger dig också möjlighet att njuta av din båt utan bekymmer.

Similar Posts